Spectrum Design Architecs | Engineers

Guilford College - Founders Grill

Greensboro, North Carolina

The Founders Grill renovation was the first completed phase to the renovation of the Founders Hall building at Guilford College. Located on the lower level of the Founders Hall student center, Founders Grill is several feet below grade and had limited availability of natural lighting which created a dark, heavy pub feel that was not conducive to the needs and interests of the current student population. Spectrum Design worked with the College to catapult the project forward, completing the renovation in just three months, in time for the beginning of the 2008-2009 school year.

Spectrum Design began by completely gutting the kitchen, serving, and dining areas. Carpet was replaced by ceramic floor tiles in the dining area, and granite countertops were added. To help brighten and contemporize the space the firm incorporated a modern color scheme, a curved soffit was added above the room, and exposed duct work helped to maximize the ceiling height. A new opening off of the upper level entry corridor allowed for more natural daylight to enter the space.

An interactive translucent wall panel system brought the seating area into the 21st century with a four-LCD-panel television, linked through a computer system to allow four individual video displays or one larger display. The screens are surrounded by a backlit polycarbonate wall.

Furniture upgrades were made to the dining area and upper level entry corridor to allow for multiple seating arrangements and additional lounge space. A display wall was constructed along the entry corridor for Guilford College promotional pieces, and Spectrum Design engaged the College's Metal Sculpture Department to provide an original sculpture to display along the wall of the lower level entry corridor.

In short amount of time, Spectrum Design was able to breathe new life into an old space, successfully restoring student activity to the Founders Grill.