Spectrum Design Architecs | Engineers

Guilford College Pizza Shop

Greensboro, North Carolina

Over the past four years, Guilford College in Greensboro, N.C has undergone multiple renovations and construction to its nearly 120-year old campus. At the forefront of this effort has been Spectrum Design.

Spectrum Design, having successfully renovated the Founders Grill in the Founders Hall student center in 2008, was approached again in 2010 by college administrators to renovate portions of the lower level of the facility into an active food and social hub for students. As part of renovations to the entire student center (also under the direction of Spectrum Design), the college bookstore had relocated within the building, creating a vacancy and an opportunity to expand dining options - and what goes with college students quite so well as pizza?

Although physically a part of to the Founders Grill, Spectrum Design approached the design of the Pizza shop from the perspective of having its own identity. The solution was to create an industrial, modern, clean look for the shop featuring stained concrete floors, exposed structure, industrial lighting and ceiling fans, metal panels - all complimented by metal chairs, tables and additional furnishings: a modern approach to the classic pizza parlor.

Spectrum Design enhanced and increased the availability of natural daylight to a previously dark basement space with new openings in existing load bearing masonry walls. Booths and tables provide multiple seating options and flexible configurations, and a stair landing was added with removable railing to double as a stage for performances.

The upper corridor entry was revised to enhance the look and ease of traffic flow at the entrance to the Pizza Shop, featuring a new casework newsstand which provides a prominent and dedicated location for the school newspaper and other college publications. Additionally, a new exterior entry, with a ramp, provides a direct connection to the lower level pizza shop and serves as an additional exit from the lower level.

While the tight basement space offered limited clearance options, Spectrum Design engineers and architects collaborated closely on a solution that would permit maximum performance as well as aesthetics. The front kitchen/serving area showcases pizza preparation, while a separate rear kitchen accommodates the more utilitarian cleaning and storage needs of the restaurant. Particular attention was focused on casework and equipment placement to maximize workflow efficiency.