Spectrum Design Architecs | Engineers

Blacksburg Municipal Annex Building

Blacksburg, Virginia

Built in 1925 the Blacksburg Motor Company building has been a fixture of South Main Street in Blacksburg, Va. for almost a century. Over the years, it has enjoyed incarnations such as automotive dealerships, a service station, and an automotive repair facility. Hoping to breathe new life into the historic building, city officials presented Spectrum Design with the unique opportunity to combine their expertise in both historical preservation and LEED design capabilities for the purpose of restoring the building to its original fa�ade and interior. The building houses new offices for the Department of Planning and Engineering for the Town of Blacksburg.

Many of the original architectural features were maintained including terrazzo floors, tin ceilings, woodwork, steel-framed windows and curved devising walls. In addition, it accommodates the Town's highly technical workforce and embodies the Town's values of historic rehabilitation, limited impact development (LID), environmental stewardship, open government, and customer service. The front of the facility is dedicated to public service including reception, waiting areas, conference and meeting spaces, and educational resources - including green building and environmental responsibility. The rear and basement areas of the building house staff and support spaces.

The building has been certified by the U.S. Green Building Council as a LEED Platinum project. It is the first in Southwest Virginia to become an historic preservation project that is LEED Platinum . Environmentally-friendly features such as high-efficiency HVAC systems, dual-controlled lighting systems, building reuse, recycled building and low-emitting materials, and day-lighting were incorporated. Sustainable plumbing fixtures reduce water consumption by at least 50 percent compared to standard fixtures.

The building's interior features high indoor air quality, occupancy sensors, and operable windows and skylights. The exterior of the structure was restored and its original window mullion pattern replicated. Much of the exterior asphalt was removed and a public park with a rain-garden for storm water management was added in its place. A sculptural garden was integrated into the front of the facility with each sculpture representing one of the Town's guiding development principles.

Formerly polluted with gasoline and oil storage tanks, Spectrum Design and the Town of Blacksburg also took steps to cleanse the project site of residual contamination.